Preventie & veiligheid

In de transportsector gelden verschillende regels die het welzijn en de veiligheid van de chauffeurs en de andere weggebruikers ten goede moet komen. Uiteraard is er 'de verkeerswetgeving' en de wet 'welzijn op het werk'. Bij slechts één schadegeval lopen de kosten al snel hoog op, imagoschade niet meegerekend. Heel wat schades aan uw vrachtwagen of lading zijn echter te voorkomen door een grondig onderzoek naar de oorzaken ervan. Dankzij Preventie en Risicobeheer daalt het aantal schadegevallen. Naast meer knowhow en minder ergernis, levert dit een enorme besparing en dus rentabiliteitswinst maar vooral "veiligheid op de weg".

 

Dode Hoek
Vlak voor een vrachtwagen en rechts naast de cabine bevindt zich een grote dode hoek. Doordat de bestuurder hoog zit, kijkt hij letterlijk over je als je in de buurt van de cabine staat. Je moet tot 4 meter voor een vrachtwagen gaan staan voor de bestuurder je helemaal kan zien. 

De afbeelding hiernaast schetst de beperkte zichtbaarheid van de chauffeur rondom zijn vrachtwagen. De fietsers en personen op de gele stroken, vallen uit het zicht van de chauffeur.


Spiegel - afstelplaats

Om de zichtbaarheid van de chauffeurs te optimaliseren en hen hierbij zo goed mogelijk te begeleiden, heeft Rovetra, in samenwerking met TVM, in een spiegel-afstelplaats geïnvesteerd. Deze spiegel-afstelplaats bevindt zich op het terrein van ons bedrijf en is ten allen tijde beschikbaar is voor de chauffeurs. Via een instructiebord weet de chauffeur welk vak, in welke spiegel zichtbaar moet zijn. Zo'n afstelling is individueel bepaald, afhankelijk van de lengte, zithouding en ervaring van de chauffeur. Een goede afstelling van de spiegels rijdt prettiger en kan letterlijk levens redden. Deze afstelplaats zorgt er dus voor dat onze chauffeurs hun zichtbaarheid op de weg geoptimaliseerd is en zij dus zo veilig in het verkeer kunnen functioneren.

Klik op bovenstaande knop om te bekijken op welke manier alle spiegels correct kunnen worden afgesteld.